Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Spijt van schenking

Geplaatst op: 13-09-2019, 10:49:49

Ouders die geld schenken aan een kind, kunnen voorkomen dat ze daar achteraf spijt van krijgen. Bijvoorbeeld als blijkt dat de ontvanger het geld over de balk smijt.

Vóórdat de schenking rond is, leggen ouders vast dat ze schenken onder voorwaarden. Ze kunnen bijvoorbeeld bepalen dat het geld moet worden gebruikt voor de aankoop van een huis of het volgen van een studie. 

Ook kan een meer algemene clausule opgenomen worden, die inhoudt dat de schenking door de ouders herroepen kan worden. Het is in dat geval aan de ouders om te bepalen of het beter is de hele transactie terug te draaien. Bijvoorbeeld als het kind zijn of haar baan kwijtraakt en vervolgens eerst het geschonken bedrag moet opmaken voordat er recht op een bijstandsuitkering ontstaat.

Zo’n algemene herroepingsclausule kan overigens niet gebruikt worden bij de schenking van € 100.000,- voor de woning van het kind. De Gouden Jubel vrijstelling voor de schenkbelasting is dan namelijk niet van toepassing.

Maar met alleen het creëren van de mogelijkheid om te herroepen ben je er nog niet. Als een ouder deze clausule wil inroepen, moet dit wel aan de ontvanger kenbaar gemaakt worden. Uit een rechtszaak in Den-Haag blijkt, dat niet voldoende is dat een brief gestuurd wordt naar het kind. De ouder moet ook bewijzen dat het kind die melding heeft ontvangen, anders blijft het geld toch bij het kind. Dus de brief aangetekend met ontvangstbevestiging versturen is wel zo verstandig.

Bron: column van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, van 9 september 2019 op www.ntrs.nl      

Ga terug naar de vorige pagina